Building Contract Award for the Mold Primary Care Centre

14th April 2011 0

Building works will commence next month following the purchase of the former council owned storage site on Glanrafon Road in the heart of Mold town centre. The new and eagerly awaited building will be constructed by local contractor R L Davies from Colwyn Bay. Two GP practices will be relocating to this new facility early next year, leaving behind their existing surgery premises which are no longer suitable for the delivery of modern day health care.

The 1100m2 two storey building, sympathetically designed to reflect the adjacent listed buildings, will create a new focal point within the main town centre car parking area on New Street. Each GP practice will have their own identity within the building emphasised by individualised interior design which will be complemented by local art features in the main entrance lobby and waiting areas.

The Grosvenor Street and the Bradley Practices will share the building together with staff from the Local Health Board (Betsi Calwaladr University Health Board), offering services to over 8,000 patients. In addition to consulting and treatment rooms there will be a minor operations room and a multi function room suitable for larger group meetings and clinics.

The building has been designed to provide expansion space which is immediately available on both the ground and first floors, to accommodate anticipated increases in patient list sizes and new services.

Construction will consist of as many locally sourced materials as possible, blending products and textures to create a welcoming building to serve the local community. The highest building standards will be achieved and the end product will be accredited with a BREEAM rating of ”Very Good” with ”Excellent” for energy saving thereby reducing the building”s carbon footprint. The building will be naturally ventilated and heated by a combination of underfloor heating and conventional radiators powered by a combined heat and power unit. As well as the best use of natural sun light, many technologies will also be utilised in order to conserve energy including move sensors and photo cells to control lighting and ensure lighting is only used when required, taking account of natural light.

All of this has been possible following the approval by the Welsh Assembly Government to the Business Case put forward by the Local Health Board in late 2009. Fifteen months later and the building will be coming out of the ground and welcoming patients, staff and visitors upon its completion in early 2012.