rumney-primary-care-centre-6-1200x798.jpg
29th Apr 2017

Client Objectives

  • Create a high-quality hub for primary care in the east of Cardiff
  • Bring services based in four locations into one facility
  • Secure expert help with disposal of existing premises

Development Solution

  • Creation of state-of-the-art premises for Wales’ largest single site practice
  • BREEAM ‘Excellent’ energy-efficient building
  • 26kW rooftop solar photovoltaic panels installed able to generate 40 per cent of the building’s electricity
  • Apollo arranged the disposal of the previous premises
  • Community engagement through Apollo-funded public and school art projects
  • Stunning split-level waiting areas with feature stairway
  • Unique folding door feature allows waiting area to extend into central courtyard

Result

Working with Apollo to create such a fantastic facility has been very rewarding. We are thrilled with our new home.
Dr Gerson, lead GP

We have worked with Apollo for over four years to create the new centre. Throughout, their attention to detail and ability to listen and interpret our requirements has been outstanding.
Kim Came, practice manager

Apollo and Rob James have been thoroughly professional throught the scheme and have created an excellent facility for the staff and visitors to Rumney.
Eleri Crudgington, Cardiff & Vale University Health Board lead

I really enjoyed the visits to both Rumney and Cloughmore, very different schemes in terms of size and location, both with very different challenges. However, the one common theme was the quality and attention to detail. Very well done on another two quality schemes.
Nigel Davies, Head of Estates Development, NHS Wales

PROJECT DETAILS

Project type: Creation of new primary care hub – Wales’s largest single site practice

Project value: £6m

Size:
2,137 sq m;
12 GPs;
16,500 patients

Delivery: 52 weeks

Client / occupiers:
Dr Gerson & Partners;
Cardiff & Vale University Health Board;
G S Bhogal Pharmacy


beacon-centre-for-health-1-1200x799.jpg
29th Apr 2017

Client Objectives

  • Bring six users under one roof to create a primary care centre for the east of Swansea
  • Develop a new brand for the facility’s user group
  • Gain help with disposal of existing healthcare premises

Development Solution

  • Creation of modern primary care facility at the prestigious SA1 development
  • BREEAM ‘Excellent’ energy-efficient building
  • EPC rating ‘B’
  • Combined heat and power system
  • Apollo arranged the disposal of the previous premises
  • Four-storey atrium space with internal ornamental fig tree
  • Split-level waiting areas
  • Bespoke brand created for the centre’s user group
  • Three balconies with view over Swansea Bay and docks
  • Automated stack ventilation system

Result

The team at Apollo are always on hand to offer help and advice when needed, especially Rob James, whose hard work and dedication to see this project to the end has been fantastic. The building is a representation of his hard work and a well-deserved pat on the back for him
Debbie Buss, practice manager, Harbourside Health Centre

It is nice to finally sit in our new facility and be satisfied not just that everything has been built to plan but also that it looks and feels even better than expected. Apollo, as a company and on an individual basis with all involved, deserves great credit for that. Always fair, honest and approachable, the team around Rob James was first and foremost very reliable.
Joel Seith, practice manager, Eastside Dental Centre

PROJECT DETAILS

Project type: Creation of Swansea’s largest primary care facility

Project value: £7.5m

Size:
3,300 sq m;
8 GPs;
up to 15,000 patients

Delivery: 72 weeks

Client/occupiers:
Harbourside Health Centre;
SA1 Medical Centre;
Eastside Dental Centre;
Swansea University College of Medicine;
ABM University Health Board;
Co-operative Pharmacy


1-1200x798.jpg
29th Apr 2017

Client Objectives

  • Create high-quality, modern premises for this patient-centred GP practice and other users
  • Regenerate a key town centre site next to Rhyl railway station with a landmark new building

Development Solution

  • Modern building providing a step change in terms of space, clinical standards and patient and staff environment
  • Development work completed in two phases allowing the practice to remain in its existing location while the new premises were built on the extended site
  • Ground-floor clinical accommodation
  • The modern practice building provides three-and-a-half times more space than the previous building, built in the late 1940s
  • Apollo commissioned graphic art and signage featuring local landmarks such as the Forth and Clyde Canal and River Clyde to give the premises a sense of place within the community
  • A montage of artefacts from the old practice building is displayed on the wall of the new premises as a reminder of its past history

Result

The delivery of such an iconic community building owes much to Apollo whose personal and friendly service, attention to detail and the high quality of the finish has, we believe, given us the best public building in Rhyl. The fresh approach to the sea-themed interior design work contributes to the excellent working environment, which is a pleasure for both staff and patients. We are delighted with the building which was achieved by the outstanding professional approach of Apollo throughout the whole process.
Dr Chris Stockport

PROJECT DETAILS

Project type: Modern primary care centre for established GP practice and other users offering a range of integrated services

Project value: £5m

Size:
1,890 sq m;
7 GPs;
18,000 patients

Delivery: 45 weeks

Client / occupiers:
Clarence Medical Centre;
Betsi Cadwaladr University Health Board;
Denbighshire County Council Adult
Social Services;
Rhyl City Strategy;
Lloyds Pharmacy


1-2-1200x798.jpg
4th May 2017

Client Objectives

  • Create modern facilities for staff and patients of two existing practices needing to relocate from inadequate and non-compliant premises.
  • Enable each co-located practice to retain its individuality, benefit from shared facilities and gain space to expand.

Development Solution

  • Central location next to the main town centre car park
  • Two-storey building with clinical rooms on both floors and built-in expansion space.
  • Light and airy building featuring contemporary and traditional design complementing the adjoining listed buildings and townscape.
  • Accent wall colours ensure each practice maintains its own identity
  • Atrium connects the waiting areas
  • BREEAM ‘Very Good’ energy-efficient building with an ‘Excellent’ rating for CO2 emissions reduction.
  • EPC rating ‘B’
  • Natural ventilation and Combined Heat and Power unit reduce energy usage
  • Full-length windows and two-storey glazed entrance draw in natural light
  • Local photographer commissioned to create photographic wall art
  • Another local artist worked with local primary schoolchildren helping them create two vibrant mosaics displayed in the ground-floor corridors

Results

We continue to be impressed how effortlessly the impressive architecture of this new building blends into and enhances the local area helping our practice evolve into a true presence in the community. High lever finishing and thoughtful design have delighted stall and patients alike.
Grosvenor Surgery

Apollo have designed and delivered a wonderful building. Every patient who has visited the building has been impressed with the attractive and comfortable architectural features accentuated with colourful, modern and beautiful artwork. As a GP it was a pleasure to be involved with developers who understand our needs and strived to deliver them.
Dr Matthew Dymock, Bradley’s Practice

 PROJECT DETAILS

Project type: Relocation of two existing medical practices to purpose-built town centre premises

Project value: £2.5m

Size: 1,100 sq m;
4 GPs;
8,000 patients

Delivery: 48 weeks

Client/occupiers:
Bradley’s Practice;
Grosvenor Surgery;
Betsi Cadwaladr University Health Board


1-1200x798.jpg
23rd Jul 2018

Client Objectives:

✜ Develop fully-accessible modern surgery and pharmacy premises for long-established practice
✜ Gain help with disposal of the practice’s former premises

Development Solution:

✜ Creation of state-of-the-art medical centre
✜ BREEAM ‘Excellent’ building
✜ Wales’ most energy-efficient health premises with EPC A rating
✜ 26kW rooftop solar photovoltaic panels installed providing 50 per cent of the building’s electricity
✜ Apollo assisted in the disposal of the previous premises
✜ Community engagement through Apollo-funded public art projects
✜ Split-level waiting areas with feature exposed steel
✜ Balcony with views over park
✜ Automated stack ventilation system

Result:

We selected Apollo as our development partner due to their enthusiasm and willingness to listen to our needs and wants. The results are fantastic and have transformed the way we work.
Dr Cocks, Lead GP

Working with Apollo and Rob James to create this fantastic new centre has been very rewarding. Apollo involved us throughout the process to ensure we produced a building that met our needs exactly.
Ann Graham, Practice Manager

Apollo have strived and achieved excellence at Cloughmore to create a facility fit for the 21st century.
Jane Brown, Cardiff & Vale University Health Board

I really enjoyed the visits to both Rumney and Cloughmore, very different schemes in terms of size and location, both with very different challenges. However, the one common theme was the quality and attention to detail. Very well done on another two quality schemes.
Nigel Davies, Head of Estates Development, NHS Wales

PROJECT DETAILS

Project Type: : Creation of modern surgery and pharmacy

Project Value: £3m

Size: : 1,145 sq m;
5 GPs;
8,000 patients

Delivery: 38 weeks

Clients: Dr Cocks and Partners;
Pearn Pharmacy


Clydach-primary-care-centre-1-1200x797.jpg
Clydach-primary-care-centre
22nd Mar 2017

Apollo Capital Projects was appointed by Swansea LHB and the Practice to provide a new integrated Primary Care Centre for Clydach. A site was identified in the centre of the community and Apollo took the project through a rigorous design process including AEDET, NEAT, Design Commission and Planning.The scheme was given Welsh Assembly Approval and was the first to go through the Design for Life process.

This new 2 storey building extending to 1,700 sqm is of contemporary design while using local materials. The Cwm Nant Lleici Stone on the elevations was quarried only 3 miles away in Pontardawe and the art work internally was made by the local school children and an artist from Pembrokeshire. The project took 34 months from inception to completion with construction taking 10 months. Clydach Primary Care Centre was opened to the public in April 2009.

Client Objectives

  • Deliver a new integrated primary care centre for Clydach
  • Locate the new premises in the heart of the community

Development Solution

  • Modern two-storey premises
  • Approved by the Welsh Assembly Government. The scheme was the first to go through  the Designed for Life process
  • Separate clinical wings including a Chronic Disease Management suite
  • Minor operations room
  • Accommodation for Trust therapies and community staff
  • Pharmacy
  • Community engagement through commissioning of public artwork by local school pupils  and Wales-based artist
  • Contemporary design incorporating local materials. Elevations use natural stone quarried three miles away

Result

I have monitored a series of new primary care centres over the last few years in south Wales  and I will say that this is by far the best.
Steven Knott MRICS, monitoring surveyor for the practice

PROJECT DETAILS

Project type: Creation of modern surgery and pharmacy

Project value: £3.9m

Size: 1,700 sq m;
8 GPs;
8,000 patients

Delivery: 50 weeks

Client/occupiers:
Drs Tristham, Hammond and Francis;
Abertawe Bro Morgannwg University  NHS Trust;
Lloyds Pharmacy